ROMANTIKUS ERŐSZAK (balról - jobbra): Kovács Richárd – basszusgitáros, 
Bese Botond – magyar dudás, Mód Szabolcs – gitáros, 
Major Szabolcs – dobos, Sziva Balázs – énekes

                                        

I. ÁTTEKINTÉS

* 1994 –es megalakulása óta a Romantikus Erőszak 8 stúdiólemezt, 2 gyűjteményes lemezt, 2
koncertlemezt, 5 kislemezt, 1 bakelit kislemezt és 2 megosztott lemezt (a Független Adóval
és az Archívummal), 19 hivatalos videóklippet és 2 koncert DVD-t készített, valamint 8 válogatás CD-n is szerepeltek. 2010-ben Keménymag című albumuk a megjelenés hetében a hivatalos magyar lemezeladási lista 2. helyén nyitott, éppen úgy mint 2012-ben a Mindörökké Magyarország című lemezük. A 2013 végén megjelent, két évtizedes pályafutásukat átfogó Jubisleum című válogatás CD-jük is bekerült a Mahasz Top 40-be, a 21. helyen. 2014-ben a Petőfi versmegzenésítéseket tartalmazó Szabadság, szerelem! című lemezük nyitott a lista 7. helyén, 2015-ben pedig A hazáért című EP sorozatuk első része, a Piros, majd a folytatás, a Fehér is a 2. helyig jutott.

* A csapat több, mint 500 koncertet adott a Kárpát-medence 32 történelmi vármegyéjének 141 településén, de felléptek már Olaszországban és Lengyelországban is.

* Az együttes dalaihoz készült különböző videók össznézettsége a Youtube-on meghaladja a 10 milliót. 

* A zenekarról két dokumentumfilm készült: a Dübörög a nemzeti rock, amelyet 2007-ben több fővárosi moziban is bemutattak, illetve a 15 év nemzeti rock 2010-ben. Két további dokumentumfilmhez (Csillagösvényen 1-2.) pedig a dalaikat használták fel a készítők.

* Lemezeiken és élő fellépéseiken közreműködött már Schuster Lóránt és Sárvári Vilmos (P.Mobil), Mogyorósi László (Pannónia, Metró, Mogyorósi Trió), Mentes Norbert és Gőbl Gábor (Moby Dick), ifj. Csoóri Sándor (Muzsikás), Vedres Joe és Hirlemann Bertalan (Beatrice, Bikini), Sáfár József (P.Box) és Szasza (Action, Zorall).

* Pályafutása során a magyar rockzene olyan nagyjaival játszott együtt a banda, mint a P.Mobil, a Beatrice, a Kormorán, a Korál, a Lord, a Mini, a Deák Bill Blues Band, a Rolls Frakció, az Ős-P.Box, a Moby Dick, az Aurora, az Action, a Pokolgép, az Ossian, a Kalapács, a Road vagy Waszlavik Gazember, valamint olyan legendás hazai Oi! együttesekkell osztották meg a színpadot, mint az Egészséges Fejbőr, az Oi-kor, vagy a Független Adó, a nemzetközi mezőnyből pedig koncerteztek többek között a Boots & Braces (D), az Armco (ITA) a Legittima Offesa (ITA) és a Kategorie C (D) társaságában is. 

 

II. BIOGRÁFIA

1. AZ ELSŐ ÉVTIZED (1994-2004)

A rendszerváltás után négy évvel, az MDF-kormány gyengeségét kihasználva, a kommunisták ellentámadásba lendültek és az MSZMP utódpártja, az MSZP visszatért a hatalomba. A komcsik a szabad demokratákkal közösen alakítottak kormányt. Magyarország új miniszterelnöke, a szovjet megszállók kivonulása után hamarosan egy volt pufajkás, Horn Gyula lett. A kapitalistákká átvedlett régi elvtársak megint Magyarország nyakán ültek.

Nagyjából ekkorra tehető a Romantikus Erőszak megalakulása. Ekkor határozta el a budapesti Móricz Zsigmond Gimnázium három, 17 éves diákja, Dohy Péter dobos, Csizmadia Kristóf ritmusgitáros, és Sziva Balázs énekes, hogy zenekart alapít.1993 októberében Sziva Balázs és Dohy Peti még egy Célpont nevű bandában zenélt. Ezt a csapatot rajtuk kívül Mrázik Ferenc (Ziki) - basszusgitáros, énekes és – időnként  – a Rohamosztag gitárosa Sólya András (Bundi) alkotta. A Célpont nem bizonyult életképesnek és a zenekarvezető Ziki sorkatonai bevonulása után rövid úton fel is oszlott.

Hivatalos CD letöltések ITT!

ROMER TV

Sziva Balázs facebook naplókönyve