Spotify Apple Music Tidal Deezer

ROMER (balról-jobbra): Mód Szabolcs - gitáros,
Major Szabolcs - dobos, Sziva Balázs - énekes,

Kovács Richárd - basszusgitáros,
Bese Botond - magyar dudás


  

I. ÁTTEKINTÉS

A Romantikus Erőszak vagy ROMER (a rövidített alak is használatban van) egy magyar rock zenekar. Az együttes a nemzeti rock stílus egyik legjelentősebb képviselőjének számít.

1994-es megalakulása óta 11 stúdióalbumot, 7 EP-t, 5 gyűjteményes lemezt, 4 koncertlemezt, 1 vinyl kislemezt és 2 megosztott lemezt, 20 hivatalos videóklipet és 3 koncert DVD-t készített, valamint 9 válogatás CD-n és 2 válogatás DVD-n is szerepelt. Lemezeiket 2003 óta az énekesük által alapított Hadak Útja Kiadó adja ki, amely 2007 végétől a legnagyobb hazai független rock/metal lemezcég, a Hammer Music Productions, majd 2020 végétől a H-Music egyik részlege lett. 

2010-ben a Keménymag című album a megjelenése hetében a hivatalos magyar lemezeladási lista 2. helyén nyitott, éppen úgy mint 2012-ben a Mindörökké Magyarország című CD. A 2013 végén megjelent, két évtizedes pályafutásukat átfogó, Jubileum című válogatáslemez is bekerült a Mahasz Top 40-be, a 21. helyen. 2014-ben a Petőfi versek megzenésítéseit tartalmazó Szabadság, szerelem! című lemez nyitott a lista 7. helyén, 2015-ben pedig A hazáért című EP sorozat első része, a Piros a 2., folytatása a Fehér pedig egy évre rá a 3. helyig jutott. A 2018 végén megjelent Betyárballadák EP hat hétig szerepelt a toplistán, legjobb helyezése a 6. volt. 2020-ban a 25 éves születésnapi koncertalbum, a Nemzeti Dal Ünnep hét hétig volt a lista élmezőnyében, többször is vezetve azt. 2022-ben egyszerre két kiadványuk is szerepelt megjelenésekor a Top 10-ben. A hazáért EP sorozat harmadik, befejező része a Zöld a 4., az Itthon vagyunk 20 éves jubileumi újrakiadása pedig a 7. helyet foglalta el.


A csapat közel 600 nagy sikerű koncertet adott a Kárpát-medence 32 történelmi vármegyéjének 141 településén, de több alkalommal felléptek már Olaszországban és Lengyelországban is.

A zenekarról két dokumentumfilm is készült: a Dübörög a nemzeti rock, amelyet 2007-ben több fővárosi moziban is bemutattak, illetve a 15 év nemzeti rock 2010-ben. Két további dokumentumfilmhez (Csillagösvényen 1-2.) és a Hazajáró honismereti televíziós sorozathoz a dalaikat használták fel a alkotók.

Lemezeiken és élő fellépéseiken közreműködött már Schuster Lóránt és Sárvári Vilmos (P.Mobil), Mogyorósi László (Pannónia, Metró), Mentes Norbert és Gőbl Gábor (Moby Dick), Gidófalvy Attila (Beatrice, Karthago), ifj. Csoóri Sándor (Muzsikás), Vedres Joe és Hirlemann Bertalan (Beatrice, Bikini), Sáfár József (P.Box), Weisz Kicsi (Kalapács, Zorall) és Szasza (Action, Zorall), valamint Vári-Kovács Péter színművész.

Pályafutása során a magyar rockzene olyan nagyjaival játszott együtt a banda, mint az Edda Művek, a  P.Mobil, a Beatrice, a Kormorán, a Korál, a Lord, a Mini, a Deák Bill Blues Band, a Rolls Frakció, az Ős-P.Box, a Moby Dick, az Aurora, az Action, a Pokolgép, az Ossian, a Kalapács, a Road, a Leander Kills, Rudán Joe, vagy Waszlavik Gazember, valamint olyan legendás hazai Oi! együttesekkell osztották meg a színpadot, mint az Egészséges Fejbőr, az Oi-kor, vagy a Független Adó, a nemzetközi mezőnyből pedig koncerteztek többek között a Boots & Braces (D), az Armco (ITA) a Legittima Offesa (ITA) és a Kategorie C (D) társaságában is. 

 

II. BIOGRÁFIA
1. AZ ELSŐ ÉVTIZED (1994-2004)

A rendszerváltás után négy évvel, az MDF-kormány gyengeségét kihasználva, a kommunisták ellentámadásba lendültek és az MSZMP utódpártja, az MSZP visszatért a hatalomba. A szocialisták a szabad demokratákkal közösen alakítottak kormányt. Az új miniszterelnök, a szovjet megszállók kivonulása után nem sokkal, már egy volt pufajkás, Horn Gyula lett. A kapitalistákká átvedlett régi elvtársak megint Magyarország nyakán ültek. Nagyjából ekkorra tehető a Romantikus Erőszak megalakulása. Ekkor határozta el a budapesti Móricz Zsigmond Gimnázium három, 17 éves diákja, Dohy Péter dobos, Csizmadia Kristóf gitáros, és Sziva Balázs énekes, hogy zenekart alapít.1993 októberében Sziva Balázs és Dohy még egy Célpont nevű bandában zenélt. Ezt a csapatot rajtuk kívül Mrázik Ferenc (Ziki) - basszusgitáros, énekes és – időnként  – a Rohamosztag gitárosa Sólya András (Bundi) alkotta. A Célpont nem bizonyult életképesnek és a zenekarvezető Ziki sorkatonai bevonulása után rövid úton fel is oszlott. Így aztán minden akadály elgördült a saját banda létrehozása útjából és nekiláthattak a tagkeresésnek és a dalírásnak. Az akkortájt született nóták java részét a feledés jótékony homálya fedi, közülük csak egy, a Köpök rátok került fel később a csapat első demójára.  A megfelelő zenésztársakra az új év tavaszán, egy Metal Hammer újsághirdetés útján leltek rá. Így került a bandába 1994 márciusában Móritz Norbert basszusgitáros és Krisztián szólógitáros. Ekkor vették fel a Romantikus Erőszak nevet. Ezzel arra a magányos és sokszor kilátástalan küzdelemre utaltak, amely többször előfordult a magyarság történelmében a török elleni küzdelmekben éppúgy, mint a szabadságharcainkban, vagy Trianon idején. Rendszerint péntek délutánonként próbáltak Móritcz kispesti szobájában és mivel erősítője akkoriban még csak neki volt, a gitár egy lemezjátszóhoz csatlakoztatva szólalt meg. 1994. május 21-én délelőtt a Keletiben, hangszerekkel és néhány sörrel felszerelkezve a srácok felszálltak a miskolci vonatra, hogy életükben először kiálljanak a színpadra egy borsodi kisvárosban, Mezőkövesden, a helyi szabadtéri rockfesztiválon, az Archívum és a Nemzeti Front társaságában. 

Budapesten néhány héttel később mutatkoztak be az Oi-KOR énekesének kocsmájában, a Törökőrben, és a Független Adó előtt a Fekete Lyukban. Az első komolyabb megmozdulás 1994. december 9-én történt. A Romantikus Erőszakhoz és az Archívumhoz a hódmezővásárhelyi Hyde Park és a kőbányai kopaszok alkotta Erőltetett Menet csatlakozott és ez a négy banda egy zsúfolt teltházas Viking Club-os bulival bizonyította, hogy a magyar színtér nem csak a régi nagyokból áll, és az emberek kíváncsiak a fiatal zenekarokra is. Az Archívum tagjaival amúgy még Mezőkövesden, egy kisebb skinhead-punk csetepaté során barátkoztak össze és akkoriban több koncertet szerveztek közösen. Mindent maguknak kellett megoldaniuk. Éjszakánként plakátoztak, pakolták a felszerelést a koncertek elött és után, de a lényeg az volt, hogy zenélhessenek! Még ez év decemberében felvették az első, minőségileg nem túl jól sikerült demójukat Budapesten, a Citysound Stúdióban, Tóth Gábor hangmérnök és egy 12 sávos magnó segítségével. A tíz dalt tartalmazó anyagot öt nap alatt rögzítették élőben, meglehetősen mostoha technikai körülmények közepette, ami főleg a gitár hangzására nyomta rá a bélyegét. Vokalistaként ezen a felvételen mutatkozott be Patay Zóra és egy kispesti skinhead lány, Molnár Kriszta, akik néhány koncerten is felléptek a zenekarral. Ez volt az első alkalom, hogy a banda dalokat rögzített. Addig nemigen láttak szalagos magnót és stúdiós keverőpultot.
A felvételt, amely 1995 márciusában jelent meg műsoros kazettán, élőben is bemutatták a Fekete Lyukban, a Nemzeti Front vendégeként, valamint önálló koncerten a Viking Clubban. Kezdettől fogva az volt a céljuk, hogy a zenén keresztül egy szélesebb ifjúsági réteget nyerjenek meg a nemzeti gondolkozásnak. Nem csoda, hogy gyakran falakba ütköztek! Így volt ez a botrányos 1995. augusztus 23-ai Diákszigeten történt fellépésükkor, ahol két szám után nem engedte őket tovább játszani a ledöbbent színpadmester. Erre a koncertre tulajdonképpen véletlenül keveredtek oda, egy a fellépését lemondó alternatív rockbanda helyett, így a szervezők valójában nem is tudták, hogy kik ők és milyen zenét játszanak. Ezután néhány tagcsere következett, hiszen három alapítótag is kiszállt a bandából. Ekkor került a basszusgitárosi posztra Faragó Péter az Erőltetett Menetből, a gitárt újra Krisztián akasztotta a nyakába, a dobok mögé pedig előbb Zentai Attila (M.A.-Skins, Üldözési Mánia, A.L.T., Nemzeti Front), majd az Erőltetett Menet egykori ütőse Kálló Tamás ült be. Ezek a formációk nem sokáig működtek.
1996 decemberében egész oldalas riportot közölt velük az egyik legrégebbi angol skinhead fanzine a British Oi!, az év végen pedig az első demónak köszönhetően felkérést kaptak egy német kiadótól, hogy az egyik daluk szerepeljen egy válogatásalbumon, amely 1997-ben meg is jelent CD-n és vinyl nagylemezen. Ezután hosszabb szünet következett. A banda 1998. szeptember 20-án lépett újra színpadra a legendás német Oi! banda, a Boots & Braces társaságában, a budapesti Jailhouse Rock Klubban. 1999 nyarán Balázs néhány futballhuligán barátjával készített egy Fradi himnuszokat tartalmazó kazettaalbumot a Ferencvárosi Torna Club száz éves fennállásának tiszteletére, valamint ezzel a társasággal rögzítette a Csak álom című Romantikus Erőszak dalt a We Will Never Die Vol.2. válogatás CD-re, ami még abban az évben megjelent a holland Nordisc kiadónál. 2000 júniusában a Romantikus Erőszak megint újjáalakult.

A Fradi felvételeknél is közreműködő Mogyorósi Lászlóval a gitáros poszton, valamint az egykori bőgős Móritz (aki ez idő alatt, már egy mainstream rock banda, a Hooligans tagja volt) és a régi dobos Dohy Péter közreműködésével - felvettek hat vadonatúj dalt, melyek a Magyar História X című első hivatalos önálló CD-jükön láttak napvilágot. Az album elnevezése, egy szójáték a nálunk 1999 tavaszán bemutatott, a tengerentúli skinheadekről szóló mozifilm, az Amerikai História X címével. A lemezen szereplő többi szám különböző évjáratú. Hallható rajta '94- es koncertfelvétel és '98-as stúdiódemó is.
Balázsnak az album élő bemutatásához újból zenésztársak után kellett néznie, így került a csapatba Mód Szabolcs ( ex- 12 Pont, Magna Hungária, később Magozott Cseresznye, KL-Szektor), valamint Kovács Richárd basszusgitáros (ex- 12 Pont). Az átszervezett Romantikus Erőszak első fellépésére 2000.december 23-án, Siklóson került sor. Ezt egy lemezbemutató buli követte 2001. január 19-én az érdi Borgödörben. A koncert után Dohy Peti végleg búcsút intett a zenekarnak, így megint dobos nélkül maradtak. Ekkor rövid időre a Magozott Cseresznye ütőse, Csermák Csaba (Ereb) került a dobok mögé, aki korábban megfordult az Egészséges Fejbőr,  a K-L Szektor és egy turné erejéig a Prosectura zenekarban is. Helyét végül Németh Zsolt (Felhő) vette át 2001 nyarán és két héttel később a banda már Egerben koncertezett.
Ezzel egy időben a gitárosuk Mód Szabolcs  és egy későbbi gitárosuk Vraskó János (dobosként) részt vett a nemzetközi botrányt kavaró Aktulizált Revíziós Dalok CD elkészítésében. Időközben a Pannon Rádió G.Kirkovits István vezette, Rockszerda című heti műsornapján a Magyar História X dalai a legjátszottabb szerzemények közé kerültek. A Szent László éneke például a határőrségi hírek szignálja lett. December elején nekiláttak az új album, az Itthon vagyunk stúdiómunkálatainak, a Fradi felvételeknél és az előző albumnál már jól bevált Joe's Garage Stúdióban, az egykori Bikini és Beatrice tag, Vedres Joe hangmérnöki segítségével. Ezen a lemezükön közreműködött először a világhírű népzenész ifj. Csoóri Sándor, a Muzsikás együttes alapító tagja, aki a későbbiekben több koncerten is együtt zenélt a Romantikus Erőszakkal.
A zenekar 2002 márciusáig még négyszer játszott változatlan tagsággal, majd újabb dobos váltásra került sor. A bőrök mögé ezúttal egy régi ismerős, Kováts Balázs ült be (korábban a Rebell Skins-ben, a NC 38-ban, a Valhallában és a Nimródban dobolt). 2002. április 28-án már az új felállással léptek színpadra az Árkádiában, egy a Magyar Revíziós Mozgalom javára szervezett koncerten. A koncert előtt Franka Tibor, a Pannon Rádió műsorvezetője tartott előadást. Pár nappal később a MIÉP majálisán szerepeltek. Hamarosan a gitáros Mód Szabolcs bejelentette távozását. Talabér Péter személyében (korábban a Csinovnyik Halálában, a Rémkoppintókban és a Nimródban játszott) szerencsére gyorsan sikerült megtalálni az utódját. 2002 nyarának első felében három új dalt vettek fel Vedres Joe-nál és július 6-án, az örvényesi Koppány Fiai rockfesztiválon sikeres koncertet adtak az Egészséges Fejbőr, az Új Hajnal és a Magozott Cseresznye társaságában.  2002. augusztus 16-án pedig már a Magyar Szigeten koncerteztek Kismaroson, az egykori KISZ tábor területén. A Kárpát-medence legnagyobb hazafias fesztiváljának ötlete a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom alapítójának, Toroczkai Lászlónak a fejéből pattant ki egy évvel korábban.

Augusztus 19-én a Ferencváros Szurkolók Szövetségének felkérésére, a Fradi stadion parkolójában léptek fel az Action társaságában. Ezután a koncert után csatlakozott a Romantikus Erőszakhoz Erdélyi Annamária, aki hegedű játékával járult hozzá a csapat saját hangzásának kialakításához és egy rövid időre Felhő is visszatért ritmusgitárosként. 2002. október 22-én, 400 fős közönség előtt  Budapesten, az Árkádiában emlékeztek az 1956-os szabadságharcra. A bulin eljátszották a Nimród Óvakodj a törpétől! című, Horn Gyulát ostorozó dalát. A nóta közben egy szürke pufajkát dobtak a közönség közé, amit másodpercek alatt cafatokra szaggatott a tömeg. 2003. január 10-én az Árkádiában Rock a Kommunizmus ellen elnevezésű koncertet adtak ifj. Csoóri Sándor együttesével, az Ifjú Muzsikással. Még ebben a hónapban két dalukat is felvette az MTV2 +1 Éjjeli Menedékhely című műsora.  Áprilisban a ROMER megkezdte a harmadik stúdiólemez, a Zárva a Mennyország felvételeit, amely májusban meg is jelent a Rockworld gondozásában. Az év folyamán teltházas koncerteket adtak az Árkádiában, 1300 ember előtt játszottak a Magyar Szigeten, de felléptek még többek között Egerben, Abasáron, Esztergomban, Dunaújvárosban és Pécsett és zenéltek augusztus 2-án az I. Tégy a magyargyűlölet ellen! fesztiválon a népligeti Építők sportpályán, ahol a Pokolgép is fellépett. 2003. október 22-én megdöntötték a nézőcsúcsot az Árkádiában! Azon az estén közel hatszázan jöttek el a Fehérvári úti klubba a Zárva a Mennyország lemezbemutató koncertjére, november 7-én pedig a huszadik születésnapját ünneplő Oi-KOR meghívására játszottak a Wigwamban.
Az év utolsó előtti napján „Moldvában a csángó még a túlélésért küzd” címmel jótékonysági koncertet tartottak az Árkádiában, ahol az akkor induló Ismerős Arcok volt az előzenekaruk. A zsúfolásig megtelt szórakozóhelyen több száz fiatal énekelte együtt a zenekarokkal a szövegeket, akik a koncert bevételével hozzájárultak ahhoz, hogy a következő évben megrendezsére kerülő Magyar Szigetre minél több csángóföldi magyar fiatal juthasson el. A cél érdekében a bevételt a csángó- magyarok Magyar Szigetre juttatását szervező Szeret-Klézse alapítványnak adományozták. 

A 2004-es évet stúdióban kezdte a csapat. Január 4-én a Fradi drukker minialbumhoz rögzítették a Fradi drukker és a Fradi volt, Fradi lesz dalokat. Ez utóbbi csak évekkel később került kiadásra egy, a 2006-os foci vébé tiszteletére Németországban megjelent No One Like Us, We Don't Care című válogatás lemezen. Január 13-án megváltak Talabér Péter gitárostól, aki pár hónapja már nem volt valami lelkes, nem találta a helyét a bandában. Másnap megjelent a Fradi drukker CD, melynek lemezbemutató koncertjére a Kisolimpiában került sor a Ferencváros Szurkolók Szövetségének szervezésében. Ezen a bulin és két héttel később Keszthelyen Mód Szabolcs ugrott be a gitárosi posztra. 2004. február 1-én Talabér Peti helyére a korábbi Qss, majd K-L Szektor és Egészséges Fejbőr gitáros, Vrasi érkezett. Bemutatkozására március 13-án, Székelyudvarhelyen került sor. A banda további három koncertet adott ebben az évben Székelyföldön. Szeptember 12- én, Kézdivásárhely főterén az Őszi Sokadalom fesztiválon, december 3-án Vargyason, december 4-én pedig újra Székelyudvarhelyen léptek fel.
A márciusi koncertről készített felvétel A Hadak útján címmel digipak CD-n is megjelent. A zenei anyag utómunkáit a P.Box legendás basszusgitárosa, a ROMER akkori koncert hangmérnöke, Sáfár József végezte. Az album bemutatójára szeptember 10-én az Árkádiában került sor. A 2004- es év nem csak erdélyi fellépéseket hozott. Május 16-án a Délvidéken, Beodrán játszottak, ugyanis két hónappal székelyföldi kalandozása után a csapat a  Bánátból, az egykori Torontál vármegyéből kapott meghívást. Október 18-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban bemutatták Moys Zoltán filmrendezőnek a dévai árvaházról szóló Csillagösvény című egész estés dokumentumfilmjét, amelynek zenéjéhez Romantikus Erőszak nótákat is felhasznált, október 22-én pedig immár harmadik alkalommal szervezett a zenekar 1956 hőseire emlékező koncertet az Árkádiában.