Spotify Apple Music Tidal Deezer

Zárva a Mennyország

Megjelent: 2003. május.

Rockworld / szerzői kiadás RECD004

 

 

 

 

Címek:
Indulj El Egy Úton
Nekem
Zárva A Mennyország
Ezerkilencszázhúsz
100% Magyar
Életfák, szellemek
Ameddig
A Kárpátok Dala
Büszke Botond
Kit Érdekel?
Fegyverbe!

Sziva Balázs (ének, 12 húros gitár, kórus)
Talabér Péter (gitár)
Kovács Richárd (basszusgitár, 12 húros gitár, kórus),
Németh “Felho” Zsolt (gitár)
Kováts Balázs (dobok, kórus)
Erdélyi Annamária (hegedű az “Életfák, Szellemek”,
a “Büszke Botond” és a “Fegyverbe!” című számokban)

Vendégek:
Márczi Anna (ének a “Büszke Botond” című számban)
Ifj. Csoóri Sándor (hegedű az “Indul El Egy Úton”, és a “Büszke Botond” című számokban, ének az “Indulj El Egy Úton” című számban, furulya a “Büszke Botond” című számban)
Mogyorósi László ( 12 húros gitár “A Kárpátok Dala” című számban)
Vedres Joe (gitárszóló a “Nekem” című számban)

“A Romantikus Erőszak mára az úgynevezett nemzeti rock műfajának meghatározó együttesévé vált. Az zenekarnak sikerült túllépnie a műfaj formaiságát korábban meghatározó ideológiai kereteken. A csapat muzsikájában egyre nagyobb szerepe van a magyar népzenének - ezzel egyébként nincsenek egyedül. Az idén megjelent Zárva A Mennyország című CD-jükön olyan neves muzsikusok is szerepelnek, mint ifjabb Csoóri Sándor, Márczi Anna, vagy a rock vonal hírességei, Vedres Joe és Mogyorósi László.
A Sziva Balázs vezette együttes legfőbb erőssége a szövegvilág. Ebben a tekintetben magasan a nemzeti rock más képviselői fölé emelkednek, a markáns mondanivalót ugyanis tudatos művészi igényességgel fogalmazzák meg, helyenként bravúros ritmikai megoldásokkal. A csapat érezhetően száz százalékig hisz abban amit csinál.
Sziva Balázs énekes, szövegíró előszeretettel merít a magyar mondavilágból, mostani CD-jükön az Életfák, szellemek és a Büszke Botond című dalok születtek ilyen hatásra. A számok tömören, a szentimentalizmust kerülve fogalmazzák meg sokak érzéseit a magyar és a nemzetközi valósággal kapcsolatban. (“Nekem a hitem, neked a pénz”, “Ameddig gyerekek halnak éhen, / persze, hogy bomba robban a gépen”).
A CD két kiemelkedő opusza a címadó Zárva A Mennyország és a keserű Kit Érdekel?, az utóbbi dalban a közönyt ostorozza a zenekar. Az utolsó szám után bónuszként hallható “elbújtatva” az egykori Ballagó Idő együttes legendás Magyarország című számának lendületes feldolgozása, amely a koncertek nagy közönség kedvence. Említést érdemel a szép kivitelezésű borító, amely a Toi Team munkáját dícséri…”

(Ágoston Balázs: Hit és akarat , DEMOKRATA)